×

Met de kitebuggy over het strand

Zo snel als de wind

von Dennis Möller | 03. april, 2019

Strandsport is gewoon een must op Borkum. Klassieke sporten, zoals beachvolleybal, zijn voorbestemd voor het warme, zachte zand. Het eiland is zelfs zo populair bij beachvolleybalspelers dat zij elk jaar met duizenden tegelijk naar het eiland komen om hun amateurtoernooien te spelen, op het strand te kamperen en te feesten.


Maar er zijn nog meer Strandsportarten die op Borkum zeer populair zijn – eigenlijk moet ik windsporten zeggen, dat is correcter. Kitebuggy en strandzeilen Het klinkt op het eerste gezicht exotisch, maar dat is het aan de kust helemaal niet. Maar wat is het wel?

Het begrip kitebuggy is lastig te omschrijven. Zonder foto’s of het zelf te zien, klinkt het als iets voor kinderen. Of denk je bij een onderstel op drie wielen met een vlieger eraan vast dat op de wind over het strand rijdt, aan actie en snelheid? Eigenlijk niet! Het is echter een snelheidssport waarbij snelheden tot 130 km/h kunnen worden bereikt en waarin Europese en Wereldkampioenschappen worden georganiseerd. Bijvoorbeeld vorig jaar op Borkum. Omdat ik me er ook weinig bij kon voorstellen, ben ik naar World of Wind, de kite- en strandzeilschool van Borkum getrokken om al dit leuks eens uit te proberen. De eigenaar is Chris John en zijn zeilhoofdkwartier staat eigenlijk in Bochum aan het Kemnadermeer. Midden in her Ruhrgebied. Maar van maart tot oktober is hij ook op Borkum aanwezig en laat hij alle windsportliefhebbers zien wat kitebuggyen en strandzeilen eigenlijk is.

In zo’n taxi werd ik meegenomen

Kitebuggytaxi

In einem solchen Taxi wurde ich mitgenommen

Ik kies eerst voor de kitebuggy, ziet er wat pittiger uit. Als volslagen beginner die nog nooit in zo’n kar heeft gezeten, mag ik eerst een rondje meerijden. Dan kan er niets breken, vooral niet bij mij. Na een korte introductie door Chris neem ik in de bijrijdersstoel achter de piloot plaats en moet vervolgens een helm opzetten. Op dit punt wil ik alle belangstellenden aanraden een zonne- of veiligheidsbril op te zetten en een warm jack aan te trekken. De kitebuggy kan echt een snelheid van 100 km/h bereiken en het opwaaiende zand kan pijnlijk aan de ogen zijn. Mijn piloot, Chris natuurlijk, pakt zich ook in, neemt de lijnen van de kite in zijn hand en daar gaan we. En hoe! Het lijkt alsof we na slechts 20 seconden al veel snelheid hebben gemaakt. Altijd rechtuit. Dat is het mooie aan het windsportgebied van Borkum. Het vlakke zand en de uitgestrektheid zijn adembenemend. En altijd vlak langs de vloedlijn. Niet voor niets is Borkum een van de beste en populairste windsport- en kitebuggygebieden van Europa. Hier worden regelmatig de Duitse kampioenschappen en de Europese en Wereldkampioenschappen gehouden in de sport waarmee ik voor het eerst in aanraking kom, voorzichtig en tegelijkertijd brutaal snel. Ik heb geen richtingsgevoel meer en weet niet eens hoe lang en hoe ver we al zijn, maar plotseling maakt Chris vakkundig een bocht. Met de vlieger en de voetsteunen op de buggy kun je sturen. En dan gaan we weer richting strandzeilschool.

Ik kies eerst voor de kitebuggy, ziet er wat pittiger uit. Als volslagen beginner die nog nooit in zo’n kar heeft gezeten, mag ik eerst een rondje meerijden. Dan kan er niets breken, vooral niet bij mij. Na een korte introductie door Chris neem ik in de bijrijdersstoel achter de piloot plaats en moet vervolgens een helm opzetten. Op dit punt wil ik alle belangstellenden aanraden een zonne- of veiligheidsbril op te zetten en een warm jack aan te trekken. De kitebuggy kan echt een snelheid van 100 km/h bereiken en het opwaaiende zand kan pijnlijk aan de ogen zijn. Mijn piloot, Chris natuurlijk, pakt zich ook in, neemt de lijnen van de kite in zijn hand en daar gaan we. En hoe! Het lijkt alsof we na slechts 20 seconden al veel snelheid hebben gemaakt. Altijd rechtuit. Dat is het mooie aan het windsportgebied van Borkum. Het vlakke zand en de uitgestrektheid zijn adembenemend. En altijd vlak langs de vloedlijn. Niet voor niets is Borkum een van de beste en populairste windsport- en kitebuggygebieden van Europa. Hier worden regelmatig de Duitse kampioenschappen en de Europese en Wereldkampioenschappen gehouden in de sport waarmee ik voor het eerst in aanraking kom, voorzichtig en tegelijkertijd brutaal snel. Ik heb geen richtingsgevoel meer en weet niet eens hoe lang en hoe ver we al zijn, maar plotseling maakt Chris vakkundig een bocht. Met de vlieger en de voetsteunen op de buggy kun je sturen. En dan gaan we weer richting strandzeilschool.

World of Wind

De ‘container’ van de strand- en kitebuggyschool ‘World of Wind’

Nadat ik wat aan de snelheid gewend geraakt ben, heb ik wat tijd om wat om me heen te kijken. Water, zand, links de duinen, wat wil je nog meer? Hoe langer ik rijd, hoe meer ik begrijp waarom zoveel mensen vallen voor deze geweldige sport. Nergens vind je snelheid, vaardigheid en natuur zo in harmonie.

Het ritje over het strand duurde volgens Chris ongeveer tien minuten. Het liefst wilde meteen weer instappen en nog een rondje maken. Maar ik mag het voertuig zelf nog niet besturen. Daarvoor moet ik eerst een cursus afronden, waarvoor ik me onmiddellijk heb aangemeld.

Meer over deze bijdrage vind je hier:

Beitrag kommentieren:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − 8 =